sâmbătă, ianuarie 23, 2010

Dezbatere publica - Statutul PNL - azi, rolul presedintelui PNL

sâmbătă, ianuarie 23, 2010
Anul ce a inceput va fi un an important pentru PNL din punctul de vedere al clarificarilor ce trebuiesc facute dupa un an electoral. Am trecut prin 2 alegeri - europarlamentare si prezidentiale. Despre primele nu are rost sa discutam prea mult, importanta lor este prea mica in jocul politic intern. Asadar, sa ne concentram pe alegerile prezidentiale.
Scorul obtinut de Crin Antonescu este cel mai bun din istoria participarilor PNL in competitia electorala de dupa 1990: aproape 2 milioane de votanti, adica 20% asta in conditiile in care bazinul electoral al partidului, asa numitul nucleu dur inseama maxim 15% la orice alegeri. Iar la acest rezultat trebuie sa adaugam si alte cateva greseli, care ne-au privat de un scor si mai bun: campanie inceputa prea tarziu, lipsa de implicare a unor organizatii judetene plus cateva erori de comunicare venite din partea echipei lui Crin.
De aici trebuie sa inceapa discutiile de la congresul ce va avea loc cel mai probabil in toamna.

Pe langa dezbaterea publica legata de oameni si functii, este foarte important sa incepem o dezbatere profunda si intinsa pe o perioada de gandire cat mai lunga si pe tema STATUTULUI PNL, adevarata constitutie interna a partidului. Lansez aceasta dezbatere in online cu speranta ca vor fi multi cei care vor dori sa intervina cu idei si ganduri proprii, astfel incat sa ne putem face o idee despre ce e mai bine sa se schimbe sau nu in cadrul partidului.
Tema de astazi din statut este cea a rolului si responsabilitatilor PRESEDINTELUI PNL. Iata, pentru inceput, ce spune statutul acum:
"Capitolul 7 - organizarea la nivel national:

Art. 71 - Preşedintele Partidului Naţional Liberal este garantul înfăptuirii Programului politic, al respectării şi aplicării Statutului şi al păstrării idenţităţii, unităţii şi prestigiului partidului.
Art. 72 - (1) Preşedintele partidului exercită conducerea şi coordonează activitatea organismelor la nivel naţional, având următoarele atribuţii:
•a)reprezintă partidul în relaţiile oficiale;
•b)face declaraţii în numele partidului;
•c)convoacă şi prezidează şedinţele Biroului Politic Central şi prezidează orice alte organisme de conducere ale partidului la care ia parte;
•d)conduce negocierile politice purtate în numele Partidului Naţional Liberal;
•e)sesizează Delegaţia Permanentă cu privire la luarea unor măsuri disciplinare;
•f)propune Delegaţiei Permanente alegerea sau revocarea secretarului general;
•g)propune Biroului Politic Central alegerea sau revocarea secretarilor executivi şi a secretarului pentru relaţiile internaţionale;
•h) poate să-şi aleagă consilieri politici, ale căror funcţii şi atribuţii sunt onorifice;
•i) poate invita la şedinţele Biroului Politic Central orice persoană;
•j) poate invita la şedinţele Consiliului Naţional Executiv anumite persoane să participe la dezbateri, cu aprobarea Consiliului;
•k) îşi poate delega unele competenţe potrivit Statutului;
•l)stabileşte responsabilităţile pe domenii ale vicepreşedinţilor şi membrilor Biroului Politic Central.
(2)În cazul vacantării funcţiei de Preşedinte sau în situaţia în care Preşedintele este în imposibilitatea de a-şi exercita funcţia, responsabilităţile acestei funcţii se asigură cu caracter interimar de către prim vicepreşedintele partidului.


Este putin, este mult ceea ce prevede statutul pentru rolul de presedinte? Eu zic ca este putin..Presedintele PNL nu trebuie sa fie doar mesagerul unor decizii politice luate fie in BPN sau in CNex. Statutul ar trebui sa prevada si posibilitatea ca presedintele partidului sa poata initia, asa cum a facut-o Crin, mai mult sau ma putin fortat, anumite linii politice de urmat si care sa fie supuse mult mai repede si mai usor aprobarii forurilor de conducere.
Voi ce parere aveti? Este ok cum este prezentat in acest moment rolul presedintelui in statutul PNL? Ce ar tb adaugat? Scos?

Mi-ar placea sa aflu si parerea unor liberali pe aceasta tema: Mihai Voicu, Diana Tusa, Alina Gorghiu sau Dan Mihalache, voi ce parere aveti?

1 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates