vineri, mai 01, 2009

1 Mai nu inseamna mici si bere....

vineri, mai 01, 2009

In fiecare an, de 1 Mai, asistam la spectacolul specific poporului roman - campionatul national de consumat cat mai multi mici odata, Liga Peturilor de bere si bineinteles Cantarea Romaniei in ritm de manele.

Mai nou, a mai aparut o specie de besmetici, care invadeaza Vama Veche se imbata pana la limita comei alcoolice, se iau la bataie si lasa apoi in urma un spectacol jenant de gunoaie - semn al mandriei ca au petrecut inca un 1 mai...muncitoresc.

Dar pana la urma, ce este 1 mai? 1 mai ca si Zi Internationala a Muncii a aparut in anul 1889, in amintirea victimelor grevei generale din Chicago. Cu timpul, aceasta zi a fost adoptata de tot mai multe tari, astfel ca s-a ajuns la un acord cu sindicatele ca aceasta zi sa fie declarata libera.

Si mai specific, reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificaţiei zilei de 1 mai, de sărbătoare internaţională a lucrătorilor. În anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcţiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.
Mi-as dori ca si la noi, pe langa clipele de sarbatoare, pana la urma normale pentru niste oameni care muncesc precum sclavii pentru un pumn de bani, 1 Mai sa nasca discutii, dezbateri, cu atat mai necesare in ziua de azi, cand conditia muncitorului roman, fie ca vorbim de bugetari sau de angajati din cadrul multinationalelor, este supusa unor presiuni nemaintalnite pana acum.
Cati dintre noi oare stim care ne sunt drepturile in raport cu angajatorul? Cati dintre noi stim oare sa spunem: pana aici ! in raport cu abuzurile angajatorului?
Putini....foarte putini....si asta pentru ca restul vietii noastre ca si angajati sta sub semnul micilor si a berii...

1 comentarii:

Pitik spunea...

Si in zi libera tu vrei sa ne gandim la munca?
Cat despre Treaba cu Vama mai nou invadata...eh ea fost mereu invadata de betzivi devastatori...dar macar eram intre noi...acum ne-au invadat cocalarii si Udrea =))

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates