luni, februarie 01, 2010

Ce se intampla cu PNL daca se schimba Legea Electorala?

luni, februarie 01, 2010
Calin Popescu Tariceanu spunea pe la inceputul anului ca marele pericol pentru democratia din Romania ar fi ca PDL sa incerce modificarea Legii Electorale, in incercarea de a scoate PNL de pe scena politica.
A trecut ceva timp si zeita flacarii violet, Hrebenciuc, guzganelul violet, pregatindu-se de alegerile pentru functia de presedinte al grupului PSD din Camera Deputatilor, a spus la modul cel mai serios: "PDL a venit la noi cu o oferta de modificare a Legii Electorale, pe care daca am fi acceptat-o ar fi insemnat disparitia PNL". Ros de curiozitate, am decis sa verific si eu un pic ce rezultate au fost la primele alegeri parlamentare uninominale. Si iata ce am descoperit:

REZULTATE FINALE:
PDL: 166 mandate
PSD: 163 mandate
PNL: 93 mandate

In aceste alegeri PDL a iesit pe primul loc in 196 de colegii, PSD in 172 si PNL doar in 52. Mai multe detalii legate de rezultatele de atunci si modul in care s-a facut repartizarea gasiti aici
Ca atare, urmare a redistribuirii, partidul nostru a fost fara indoiala cel mai avantajat de sistemul uninominal. Dar asta era atunci, intr-un anumit context, dupa o anumita perioada..Sa nu uitam ca PNL a obtinut un scor inca bun, tinand cont de cat de tocat a fost de PDL si Basescu.
Dar acum lucrurile stau altfel..am vazut clar la alegerile prezidentiale din 2009 ca se poate scoate electoratul la vot, mult peste bazinul standard al partidului.
S-a vazut iarasi ca atunci cand opui oameni seriosi, pregatiti, unor beizadele cu iz de gunoieri sau altor pipite culese de pe centura politicii, vei avea mereu castig de cauza.
Ca atare, de ce oare sa ne temem si sa stam cu frica in san, vezi doamne, pedeleii vor sa ne scoata din jocul politic?...tare mi-e teama pentru ei ca noi ii vom scoate definitiv din joc, spre binele tarii.

4 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

@Ionut

Nu a fost nimeni... avantajat! Acest sistem proportional impiedica ca cineva sa fie dezavantajat. E cu totul altceva.

Ionut spunea...

@Lilick: ok., corect ce spui tu..dar tb sa recunoastem ca atunci un astfel de sistem ne-a facut mult bine

Lilick Auftakt spunea...

Bine? Uninominalul e o porcarie. A, n-a facut atat de mult rau cat poate sa faca, dar nu vad nimic bine. Mai bine decat foarte rau nu e bine. Sistemul uninominal proportional e echitabil, dar nu avantajeaza pe nimeni. Hai sa pornim de la premiza ca partidul clasat pe locul 1 ar trebui sa primeasca 100% in parlament.
Plecand de aici toate celelate partide sunt "avantajate" de alt sistem electoral.
Iar "saracul" partid cu 100% artificial e dezavantajat.

Cristi de la Rating Politic spunea...

so, again, ai linkul la declaratia lui Nastase? thnx

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates